zondag 13 februari 2011

In the summertime, when the weather is high

Zoals genoemd in mijn vorige blog is het hier zomer. We hebben dus last van een kleine klimaatjetlag. Dat betekend niet alleen dat de temperatuur hier kan stijgen tot bijna veertig graden maar ook dat het schooljaar hier nu pas begint. De vakanties lopen op een eind. De laatste strubbelingen van de Zuid-Afrikaanse vakantie hebben we nog even meegepakt.

Omdat hier de colleges maandag pas beginnen hadden wij als uitwisselingsstudenten vrij weinig te doen. Wat lezen, praten en kaarten met een biertje erbij ging wat vervelen. Op advies van anderen zijn we dan maar gaan reizen omdat tijd daarvoor verderop in het semester schaars zou kunnen zijn. Wij, dat zijn de jongens van hier, wilden met z’n tienen naar Durban gaan. Toen we echter informatie gingen inwinnen wilden vrijwel alle meiden van de uitwisselingsgroep ook mee. Wij dus met 24 mensen op stap in drie gehuurde busjes.

Durban is voor Zuid-Afrikaanse begrippen dichtbij; slechts zes uur rijden. Wij deden er zeven uur over vanwege echt on-weer onderweg. Eenmaal aangekomen voelde je daar de hitte van de zee. Het is oer-Hollandse klamme lucht daar. Ik had de accommodatie geregeld en dat viel gelukkig in de smaak. Het was niet bepaald een schoon hostel, maar de sfeer was er erg goed. Elke avond wel een party of een braai (braai is Afrikaans voor barbecue, al betreft het woord ‘braai’ meer een soort cultuur waarin men wekelijks dikke lappen vlees op de gril gooit). En dan met de tien jongens ergens bovenin op een kamer. Dat was dus zweten, ongelooflijk. Maar wel erg gezellig.

Wat we deden in Durban? Tsja, wat doen mensen op een soort vakantie? Strand (Indische oceaan) en beetje proberen te surfen. Na één dag was ik wel klaar met die hete zon. Locals liggen trouwens ook allemaal in de schaduw, alleen toeristen en uitwisselingsstudenten laten zich verbranden door de zon. Gelukkig niet verbrand maar toch maar wat musea en het lokale dolfinarium opgezocht. En een voetbalwedstrijd bezocht in het spectaculaire WK-stadion.




We hebben vijf nachten doorgebracht in Durban. Omdat we de busjes voor een week hadden wilden we nog even langs Lesotho. Dat is een onderontwikkeld autonoom land binnen Zuid-Afrika. Advies van de mensen bij het hostel leerde dat het voor zo’n grote groep als wij waren een beetje te onderontwikkeld was. Dus last-minute zijn we nog bij de kust omhoog gegaan, zo'n 300 km. Daar zijn grote natuurgebieden. En als je hier naar het noorden gaat wordt het dus warmer, nog warmer. Maar toch geweldig daar in die gebieden. Met een safari zijn we op zoek gegaan naar de dieren. Die lieten zich toch redelijk goed zien. Niet in de minste plaats omdat we er vroeg bij waren (4 uur opstaan en we blijven studenten, dus vroeg naar bed is geen optie). Het lijstje van de ‘big five’ werd gretig afgewerkt, maar helaas bij thuiskomst ontbrak alleen nog de luipaard. Wij naar het strand die middag om wat te snorkelen en op de terugweg naar het dorp: een luipaard in de berm. Zo lopen ze daar dus rond. Hoewel de luipaard nog ver van het dorp was, liepen in St. Lucia de nijlpaarden ’s avonds op de weg. Dat waren niet de enige wilde beesten. Een gekko (soort salamander) verbleef op onze kamer en bleef maar terugkomen, samen met wat duizendpoten. En bij het hostel ook kevers zo groot als je handpalm en een spin die zo groot was als m’n hele hand. Het avondritueel was dat we lekgeprikt werden door de muggen. Zolang het geen malariamuggen zijn is het geen probleem. Al met al toch de beste last-minute beslissing ooit. Zul je altijd zien.




En dan de terugreis van een volle dag. We reden via Piet Retief naar Ermelo naar Middelburg en dan naar Pretoria. Dat is geen grap. Er is hier een hele provincie met vrijwel alleen Nederlandse namen. En nu weer lekker in Tuksdorp (woensdag 9 feb). Ook een hitte hier, maar geen klamme lucht. We zitten landinwaarts en op hoogte (1000m ofzo). Summertime is nu dus voorbij. Ongeveer dan, want dit weekend nog wat festiviteiten. Daarna begint het bikkelen. Tot nu toe was het een geslaagde trip.

Baaie groete

9 opmerkingen:

  1. He vakantievierder, zo te zien maak je heel veel mee daar in Zuid-Afrika. De big-five lijkt ons een hele belevenis. Begrijp dat vanaf morgen het 'feesten' over is en dat je aan de studie moet. Nou sterkte ermee, we zullen aan je denken. Hou ons op de hoogte met je blog. Groetjes, Willem & Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als een ware journalist, mooi geschreven broeder. Nice pix ook en nice journey! Doe voorzichtig met die muggen en succes met de studie!
    Lfs zus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gert-Jan!
    Ja, je zusje leeft ook nog! Begon je je al zorgen te maken? Nee? Heel goed ;) Want wat een leuke verhalen! :D Echt zo leuk om te lezen allemaal, ik kan me jou alleen nog niet zo goed in Afrika voorstellen, hehe. Sorry trouwens, dat ik nog niet had gereageerd, ben ik nooit zo goed in, maar ik lees het wel hoor. O, en trouwens, Wietse Meerholz heeft op de middelbare school bij mij in de klas gezeten! (ja, ik zie zo af en toe wat op facebook voorbij komen) Maar nu ben je dus aan het bikkelen... succes! We zien uit naar je volgende ervaringen-deel-moment :)
    Doei! Liefs Eli

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey liefie,

    Mooi verhaal en leuke foto's!

    xxxxx Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo dag Gert-Jan,ik ben met Sanne aan het proberen om op de reactiepagina te komen
    Lieve groeten van oma Lizette

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Man, how do you feel ,
    Gert jan, even een groet vanaf Mokkenland - velen genieten (met ons) van je weblog; hou je haaks - je was toch voor studie naar Z-Afrika ?? Wij weten niet anders.... maar anderen bevragen ons af en toe !! Ha Ha.... Goed weekend toegewenst en veel succes Pa

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi,Toch wel grappig die nederlandse plaatsnamen te lezen. Voel je je toch een beetje thuis. Mooie foto's en prachtige verhalen. Genieten hoor. liefs van ma X

    BeantwoordenVerwijderen