zondag 26 juni 2011

Sun in my pocket and the moon in my hands

Weer even een vakantieberichtje vanuit het verre zuiden want ik heb afgelopen week weer wat gereisd.
Het was mijn op een na laatste trip in Zuid-Afrika, de laatste zal die richting huis zijn..

Maar afgelopen week ben ik met Raymond, Paul en Yvette naar het zuiden gereisd. We hebben daar de Garden Route gedaan. Dat is een stuk kust wat vroeger helemaal bestond uit oerbos. Tussen de bergen en de kust is daar nu nog een deel van over maar er zijn ook prachtige kustplaatsjes en mooie wegen tussen de landschappen.

Vorige week zondag zijn we op pad gegaan. Ik was net op tijd weer fit. Mensen met facebook hebben kunnen lezen hoe ik op het eind van mijn verblijf hier in ZA nog even een fikse griep te pakken kreeg. Ik was de enige van de uitwisselingsstudenten die nog niet ziek was geweest dit hele halfjaar maar dat werd met terugwerkende kracht goedgemaakt. Anyway, op tijd fit dus en vervolgens zijn we met de trein naar Port Elizabeth gegaan. De treinreis duurde 22 uur maar gelukkig hadden we een eigen coupe met uitklapbedden voor ons. We konden ook nog eens pils in de trein bestellen dus we vermaakten ons wel. Aldaar hebben we een auto gehuurd (gratis upgrade omdat de kleinste auto zoals wij die besteld hadden niet beschikbaar was haha). Vervolgens zijn we naar Jeffrey's Bay gereden. Dat is een wereldberoemd surfplaatsje, maar wanneer je neit echt in de surfscene zit (zoals ik) gewoon een leuk kustplaatsje.

Daarna zijn we afgereisd naar Plettensberg baai en Kneysna, ook twee leuke kustplaatsjes op de garden route. We zijn met kabelbanen over bergtoppen geroetst (zo wordt een natuurpark wel leuk) en hebben op zee walvissen gezien. Walvissen zijn trouwens echt de coolste dieren die ik hier heb gezien. Vergeet de Big5, zo'n walvis is pas echt gigantisch. Helaas gaat ie snel weer onder vaak, dus op de foto is slechts een klein deel te zien. Maar wanneer je in een bootje op een paar meter afstand ervan bent is het echt magisch, of maggies mooi.
De bestuurders Paul (Venlo) en Raymond (Singapore) bij onze 'gold car' of ' de gouden trots'


Plettenberg Baai, mooi kustplaatsje begin vd avond

De oplettende kijker ziet hier een walvis. Een bultrugwalvis.

Na de Garden Route zijn we wat meer landinwaards gegaan naar het plaatsje Oudshoorn. Dat ligt in de semi-woestijn de Klein Karoo. Het is zo'n typisch stadje in de middle of nowhere. Het is echter bekend om grotten die we bekeken hebben en vooral van de struisvogelindustrie. Yvette en Raymond hebben er nog zelfs een stukje op eentje gereden maar vanwege ons gezonde hollandse gewicht werd dit niet toegestaan bij Paul en ik.. Na 's ochtends die dieren even te hebben bekeken hebben we 's avond nog een lekker struisvogel gegeten als diner haha.

Struisvogel in de wei...

Grotten. geen struisvogels

struisvogel op het bord.

Vervolgens zijn we na een lange rit over rechte eindeloze wegen en zo nu en dan een bergpas teruggekeerd naar de bewoonde en gecultiveerde wereld. Naar Franshoek en Stellenbosch welteverstaan. Dat ligt vlak voor Kaapstad. We hebben in Stellenbosch nog een leuke avond gehad waarna we zijn teruggevlogen van Kaapstad naar Joburg.



een lange rechte weg..

het mooie plaatsje Franshoek, bekend van haar vele wijnen, in de vallei.

Nu rest mij nog de laatste nachtjes in Tuksdorp, Hatfield, Pretoria.. nog vier nachtjes.

Tot snel , groeten GJ

NB: Geen foto's van mezelf ditmaal. Ik heb namelijk alleen nog maar mn eigen foto's  en daarbij ben ik degene achter de camera. Onze huisfotograaf Paul is nog achtergebleven in Kaapstad om daar nog wat te chillen en hij heeft de betere pics.

NBB: De titel van de blog kan ditmaal wat onbekend overkomen maar het is een hit hier in ZA.

[by the way: klopt het dat britney spears weer hot is en zowaar een hitje heeft? of is dat een zeer plaatstelijk hitje?]

ooh en nu ik toch bezig ben: Tijd voor wat Afrikaanse muziek!!

Fokofpolisiekar (ja zo heten ze echt) heeft Afrikaanse rockmuziek op de kaart gezet. Het allereerste afrikaanse nummer ooit gedraaid op de grootste radiozende hier (Five FM). Ze zijn normaal vrij hard en erg rock&roll maar dit nummer is een akoestise weergawe (haha) van hun lijflied ' Hemel op die platteland'. Iedere afrikaner van onder de 25 kan dit nummer meezingen.


Helaas is Fokofpolisiekar uit elkaar maar de bandleden maken nu wat meer soepele muziek. Nog steeds regtig afrikaans. Een band waar twee van de leden nu in zitten is Die Heuwels Fantasties. Dit zijn de mooiste nummers.

(Hier zit een mooi stukje pretoria in haha.. de outskirts van de stad en begin van platteland. diep afrikaans)


En nog eentje.. een samenwerking tussen Die Heuwels en andere grote Zuid-Afrikaanse artiesten, waaronder Soweto Gospel Chior. Samen zingen ze over de braai haha .

En dit is ook echt een must-see! het Soweto Gospel Choir (zij zijn een van de grootste artiesten in ZA) samen met U2 voor een documentaire over het WK.

1 opmerking:

  1. Nou, daar zijn lekkere nummers bij om te luisteren hoor en te genieten ervan. Maar hoe zal struisvogelvlees proeven? Die Garden Route was vast geweldig.

    X ma ( )

    BeantwoordenVerwijderen